2 sön i Advent

dscf3249cd2 Advent

2016

Luk 17:20-30

I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Amen.

Advent betyder ankomst. Vi väntar på Herrens ankomst. Vi väntar på att Jesus skall födas i ett stall, hans första ankomst. Samtidigt väntar vi på att han skall komma åter, hans andra ankomst. Men vi vet också att han kommer hit till oss här och nu, i sina nådmedel. Det handlar om en historisk händelse. Det handlar om en framtida händelse. Det handlar om det som sker här och nu.

När vi tänker på advent, så är det säkert, det förstnämna, inför Jul som får mest och störst uppmärksamhet. Men i advent här i den kristna kyrkan är det egentligen det som bör få minst uppmärksamhet.

Vi firar advent och det är en särskild tid för oss kristna att varva ner. Tyvärr är ju tiden inför jul oftast det motsatta. Men här i den kristna församlingen, i Missionsprovinsen, i S:t Stefanus får vi varva ner och fundera över det som är det viktigaste. Advent är en tid för omvändelse, därav använder vi oss av den lila färgen här i kyrkan. Advent är som fastan inför påsk. Och advent handlar framförallt om att han kommer till oss här och nu under sina nådemedel.

Världen ser aldrig något behov av advent. De vet knappt vad advent är. Världen har inget behov av advent, eftersom de ser inget behov för omvändelse. De har inget behov att förbereda sig för julen, för de har inte förstått vad julen handlar om. Världen bryr sig bara om julfester, glitter, dekorationer och att få många paket under granen. Världen har ingen nytta av advent.

Jesus sa i dagens evangelium: Guds rike är mitt ibland er. Herren säger också: Efter sin barmhärtighet, frälste han oss genom ett bad till ny födelse. Dopet är porten in i Guds rike. För 40 år sedan på denna söndag, andra advent döptes jag in i Kristi kyrka. Det var en viktigare dag för mig än min födelsedag. Du har din historia. Du har ditt datum.

Som Guds barn, döpta till hans död och uppståndelse, så bekänner vi vår synd, vi omvänder oss. Vi vet att Johannes döparen kom före Jesus. Vi vet att berget Sinai kom före berget Golgata. Vi vet att lagen kommer före evangeliet. Vi vet att Advent kommer före Jul.

Vi förbereder oss. Vi sakta ner. Vi böjer oss och bekänner att vi är skyldiga, i både tankar, ord och gärningar och inte minst försummelser. Advent handlar alltså om att omvända sig. Och när du pröva dig utifrån de tio Guds bud, såsom Gud har gett oss, så inser du att det bara finns synd och död där. Och det är inget som kan göra oss fria. Sanningen är att vi heller inte har älskat vår nästa som oss själva. Vår stolthet kommer i vägen. Du har älskat pengar och världsliga ting mer än din nästa. Det är ingen tid till ursäkter och försvarstal. Ja, men.. Jag, är ju bättre än de andra… Det är dags att städa upp. Och så får du tro dessa goda nyheter, evangeliet – Jesu Kristi blod, Guds son, renar dig från all synd. Så tar Jesus bort allt. Han är trofast och rättfärdig och förlåter dig alla dina synder och renar dig från all orättfärdighet. Han på korset, gav sitt liv för dig, inklusive allt ditt hat, all din ondska som du har i ditt hjärta, all smärta du har orsaket människor du har mött. Allt togs bort genom hans fullkomliga syndoffer. Låt det inte finnas någon tvekan om detta.

Så är vi beredda att ta emot barnet som blir fött i stallet. Så förstår vi att han var född för att göra mig fri och inte minst ta itu med den synd som framkommit under denna advent. Han var född för att dö för syndare för dig och mig. För allt Jesus gjorde, det gjorde han av kärlek till dig och mig.

Julens budskap är ett budskap för syndare. Bara de som erkänner sina synder kan själv förstå den verkliga innbörden av julen. En sådan glädje är långt mycket ljusare än allt glitter och julfester och julklappar. Det är en glädje som håller. Vi firar advent och kommer till kyrkan för att bekänna vår synd, så att Herren kan komma med sin förlåtelse. Vi kommer till kyrkan för att höra om och om igen att han kom för att frälsa och befria oss. Vi kommer till kyrkan för att möta Herren i sitt ord och i sina sakrament.

Vi firar även advent och kommer till kyrkan, för vi vänta på den sista dagen, när Herren kommer tillbaka för att ta oss hem.

För den andra viktiga saken i Advent är att han en gång skall komma tillbaka. Han skall komma i sin fullkomlighet. Efter hans himmelsfärd lovade han att han skulle komma tillbaka. Det vi nyss vid kyrkoårets slut fick höra om, får vi pånytt stanna upp vid. Sanningen är ju den att vi är närmare Jesu andra ankomst nu än vi var då.

I nya testamentet talas det om Jesu återkomst mer än 300 gånger. Jesu andra tillkommelse är sålunda en säker sak. Jesus undervisade om det ofta. Efter Jesu himmelsfärd försäkrade änglarna, att han skall komma tillbaka. Och den förhärligade Jesus sände via Johannes hälsningen: Ja, jag kommer snart. Och i dagens evangelium läste vi: För liksom blixten flammar till och lyser från himlens ena ände till den andra, så ska Människosonen vara på sin dag.

De flesta anser sig inte behöva gå till kyrkan, läsa bibeln, ta emot avlösningen, eller ta del av nattvarden. De tror att budskapet inom Kristendomen är detta: på sista dagen kommer allt vara förlåtet.

På den sista dagen handlar det inte om syndernas förlåtelse, utan det är domens dag. Det är ingen förlåtelse som delas ut då. Kristus skänker sin förlåtelse idag i sin kyrka, i sitt ord, i dopet, i avlösningen, i nattvarden. Som Paulus skriver: Nu är den rätta tiden, nu är frälsningens dag.

När människor inte behöver någon förlåtelse här och nu, kommer de heller inte få det på den yttersta dagen. Då är det försent. I Matteus 25 säger Jesus: Sannerligen, jag säger dig, jag känner inte dig.

Julen med ljus, stämning och ledighet gillar de flesta. Människor kan till och med komma till kyrkan för att få med sig den stämningen, de kända sångerna och så vidare. Men när det kommer till den andra ankomsten, då är det annat, precis som det var på Noas och Lots dagar. Världen kommer att vara som det var på Noas och Lots dagar, upptagna vid annat än Jesu ankomst, upptagna vid annat som hör denna världen till, upptagna vid affärer, vid att äta och dricka, att gifta sig, bli bortgifta. Lots och Noas dagar, är två exempel på att dagen kom plötsligt. Där de levde var det stor synd, precis som i våra dagar. Till slut straffade Gud folken. I 120 år varnade Noa folket, om att vända tillbaka till Herren. Men folket lyssnade inte. Plötsligt kom syndafloden och plötsligt gick även Sodom under. Felet med dem var att de inte räknade med möjligheten att plötsligt ställas till ansvar.

Guds rike har kommit. Världen tror inte att så är fallet. De lever som på Noas och Lots dagar. Därför väntar de inte, därför förväntar de inte att Jesus skall komma tillbaka en andra gång.

Vi tror och är övertygade om att Guds rike har kommit, att vi genom dopet och tron lever i Guds rike och att det skall komma i sin fullkomlighet när Jesus kommer tillbaka. Och då kommer alla få se det och världen inse att de hade fel.

Världens jul har redan börjat. Försäljningen kommer att säkert slå rekord i år igen. Även du och jag kommer säkert att köpa massor av julklappar. Men här i Kristi kyrka bromsa vi klokt ner. Vi firar fortfarnde advent. Vi går långsamt genom advent, vi bekänner vår synd och vet att Jesus kom till oss i krubban, kom ner till oss på korset och kommer till oss igen på den sista dagen.

Vi firar advent med tanke på att samma kung som föddes i krubban och gick till korset, är samma kung som kom till oss i dopet, som kommer till oss i ordet, ja som kommer till oss i och under bröd och vin. Ja, samme kung som kommer till oss med syndernas förlåtelse.

Livet är inte alltid lätt. Människor kan slita med ekonomin. Förhållandet till barn och familj är inte alltid det bästa. Ensamhet och besvikelse kan komma över oss. Låt oss täcka dörrposterna till våra hem och våra hjärtan med Kristi blod, oavsett vad som komma att hända med oss, så kommer dödsängeln gå förbi.

Därför kära bröder och systrar i tron på vår frälsare, snart kommer han tillbaka i fullkomlig kärlek: Lyft därför upp era huvuden och vänta på när han kommer på skyarna och gör det med glädje.

I Jesu namn. Amen.

421:1-5

665

107:1-5

545:1-5

39:1-3

108:1-5

dscf3252c

Psalm 421

 

dscf3243cdscf3247c